Follow us: Click Like!

November 25, 2013 at 13:39 | Voće i povrće, Zdravlje

Sve što ne znate o mljevenoj crvenoj paprici

Advertisement

Mljevena paprika

Začin crvene boje, dobre moći bojenja, prijatne arome i ukusa, koji znatno poboljšava senzorna svojstva hrane. Sadrži više C vitamina od limuna.

Za proizvodnju mljevene začinske paprike koriste se sorte koje se, u fiziološkoj zrelosti, odlikuju intenzivno crvenom bojom, visokim sadržajem suve materije i bojenih materija i tankim perikarpom. Mljevena paprika gotovo da nema miris, ali ovisno o sorti je blago voćnog, slatkog do vrlo ljutog, pikantnog okusa. Danas je mljevena paprika nezamjenjiv začin u kulinarstvu mnogih zemalja širom svijeta. Papriku ljudi koriste u ishrani već više od pet vjekova. Ona je začin, ali i lijek. Sadrži pet puta više vitamina C nego limun.

Pomaže varenje, antioksidant je, čisti tijelo od slobodnih radikala. Odstranjuje holesterol iz krvi, sprečava aterosklerozu, potpomaže otklanjanju mogućnosti infarkta, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući sastojku PP vitamin, širi krvne sudove. Prema naučnim istraživanjima, kapsaicin ( ljutina ) dovodi “da ćelije tumora čine samoubistvo”. U novije vreme nauka smatra da kapsaicin deluje i kao afrodizijak. Začinska mljevena crvena paprika koristi se u mnogim mesnim i ribljim jelima. Oni koji vole blaži okus jela koriste slatku, a oni koji vole pikantniji ukus koriste ljutu papriku.

Ljuta paprika ima izražen ljut ukus i miris i crvenu boju. Služi za začinjavanje i bojenje jela kojima se želi dati ljut ukus (jela od ribe, crvena mesa). Koristi se i za ljute čorbe, umake, kobasice, … Bez ljute paprike neka se jela ne mogu ni zamisliti. Začinsku papriku ne treba prejako peći jer pritom dolazi do blage karmelizacije šećera koji sadrži i on postaje gorak. Treba je dodavati tek pri kraju kuhanja. Začinsku papriku je najbolje kupovati po potrebi i dobro zatvorenu čuvati na tamnom mjestu jer relativno brzo gubi boju i aromu.

Izvor: recipesfromnature.com / sefo.web.ba