Follow us: Click Like!

November 30, 2016 at 14:46 | Voće i povrće, Zdravlje

Šta nikako ne smijete da konuzmirate kada ste prehlađeni?

Advertisement

Kada se prehlada dogodi važno je da povedete računa o svom ponašanju. U zavisnosti o toga kako je lečite, način na koji se hranite, kako se oblačite, koliko dugo boravite u neprovetrenim i zagušljivim prostorijama, koliko se odmarate i spavate, zavisiće i trajanje prehlade, kao i njen intenzitet.

Najbolje je da čim osetite prve simptome gripa i prehlade, preduzmete nešto i na taj način sprečite njeno širenje. Naravno, ukoliko već u tome niste uspeli nemojte pogoršavati situaciju tako što ćete se neodgovorno ponašati prema sopstvenom zdravlju. Okrenite se prirodnim lekovima za prehladu i to će biti najbezbolniji način da je pobedite.

ovo ne radite

Zaboravite na alkohol u toku prehlade

Početak sezone gripa se poklapa sa početkom sezone kuvanog vina. Ukoliko vas ipak zahvati prva sezona, bilo bi bolje da na kuvano vino zaboravite. Alkohol može vrlo negativno uticati na vaš organizam, jednostavno rečeno – oslabiće ga. To znači da nećete imati snage da se izborite sa virusom, dehidriraćete u momentu kada su vam tečnosti i te kako potebne, a cirkulacija će vam biti usporena, što znači da može doći i do groznice. Izbegavanje alkohola podrazumeva i izbegavanje svih zdravih napitaka, koji sadrže neku vrstu alkohola, poput čaja sa rumom. Bez obzira što je čaj u pitanju, rum je i dalje alkohol i neće pomoći. Za razliku od toga, dobro bi bilo da popijete neki topli prirodni lek za prehladu poput običnog čaja od kamilice, majčine dušice, nane.

Šećer i grip su dobri prijatelji

Kombinacija šećera i gripa jednako je štetna kao i kombinacija alkohola i gripa. Pored toga što ne sadrži hranjljive materije, konzumiranje slatkiša može povećati nivo šećera u krvi, što znači da vaš organizam neće biti u mogućnosti da pobedi viruse. Medicinski stručnjaci zato preporučuju da ga znatno smanjite, pogotovo kada je sezona gripa. Ukoliko ipak ne možete bez slatkog da pregurate dan, okrenite se nekim prirodnim lekovima za prehladu, koji mogu zadovoljiti tu vašu želju. Na primer pomešajte cimet i med, dve namirnice koje sadrže toliko lekovitih sastojaka, a pritom su u ovoj kombinaciji veoma ukusne i zajedno čine vrlo dobar prirodni lek za prehladu.

Začinjena hrana nije poželjna u sezoni gripa

Sve ono što je previše ljuto, kiselo, masno vašem organizmu može naškoditi. To je posebno izraženo u periodu prehlade, jer takva hrana može samo uticati da na to da vaša prehlada i grip traju duže. Na primer previše kiselo i ljuto može razdražiti vaše već upaljeno grlo, pa će umesto da se smiruje vremenom, vaš kašalj postati intenziviji. Vrlo masna hrana neće prijati vašem stomaku, teže ćete je svariti i možda će se javiti čak i bol. Zato pokušajte da ublažite vašu ishranu. Pileća supa ili čorba se smatra vrlo efikasnim prirodnim lekom za prehladu, ublažiće vam simptome, ugrejati vas i opustiti. Ostali prirodni lekovi za prehladu koji bi trebalo da postanu deo vaše ishrane su i različite kombinacije sa belim lukom, svežim povrćem i svežim voćem.

Vrlo opasno – lekovi bez preporuke lekara

Verovatno niste ni svesni koliko loše mogu da utiču antibiotici na vaš organizam ukoliko ih uzimate na svoju ruku i ukoliko ih uzimate u kombinaciji sa drugim antibiticima, a da se prethodno niste konsultovali sa vašim lekarom. Sa druge strane prirodne lekove za prehladu možete uzimati i bez konsultacije sa lekarom, a različita kombinacija prirodnih lekova za prehladu može samo pomoći. Znači – što više đumbira, limuna, meda i ostalih već pomenutih sastojaka. U poslednje vreme sve češće se govori o južnoafričkoj muškatli, koja se relativno skoro pojavila na našim prostorima. Za nju se tvrdi da je jedan od najboljih prirodnih lekova za prehladu.

Izvor: recipesfromnature.com / zenstvena.com