Follow us: Click Like!

October 3, 2014 at 8:34 | Voće i povrće

Navalite dok je sezona! Spriječite rak, srčani udar i gomilanje kilograma

Advertisement

Osim što su ukusne, mandarine pružaju brojne zdravstvene blagodati.

mandarine

Smanjuju rizik od raka

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, znanstvenici su otkrili kako ljudi koji imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U istraživanju koje je trajalo godinu dana sudjelovalo je 30 ispitanika koji su imali virusni hepatitis. Svakodnevno su pili sok od mandarine i naposlijetku nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 ispitanika koji nisu pili napitak od mandarine, 8,9 posto razvilo je rak jetre.

Dobar su izvor vitamina C

Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C koji je višestruko koristan, na primjer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ‘krađom’ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, odnosno prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do tjelesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu spriječiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Reguliraju kolesterol

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti razinu ‘lošeg’ holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju kolesterol, pa se on lako nakuplja na stjenkama arterija. Nataloi li se kolesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre, piše radiosarajevo.ba.

Reguliraju težinu

Mandarine su odličan izvor dijetalnih vlakana, čak tri grama vlakana na 100 grama. Redovito konzumiranje vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Djeca i odrasli trebaju uzimati oko 20 grama vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više što ovisi o količini kalorija koje konzumirate.

Izvor: recipesfromnature.com / magazin.net.hr