Follow us: Click Like!

November 8, 2014 at 6:48 | Voće i povrće, Zdravlje

Evo zašto bi trebalo da ujutru pijete vodu sa limunom

Advertisement

Ako započnete ujutru dan sa čašom tople vode sa limunom, dobićete brojne pozitivne efekte na organizam i na celokupno zdravlje. Ovaj metod se praktikuje u Ajuverdi već vekovima, a evo i zašto bi trebalo da vodu sa limunom uvedete u svoj jutarnji ritual.

Pijte limun

Pomaže varenje

Ne samo što topla voda stimuliše sistem za varenje, već limun stimuliše i čisti jetru. Takođe, limun pomaže želudačnoj kiselini da bolje svari hranu.

Podiže imunitet

Citrusno voće, u šta spada i limun, bogato je vitaminom C i askorbinskom kiselinom. Vitamin C pomaže u borbi sa prehladom, a askorbinska kiselina pomaže bolju apsorpciju gvožđa koje igra važnu ulogu u jačanju imuniteta

Alkalizuje organizam

Ako vam je telo u hroničnom pH disbalansu, imate više šansi da se razbolite. Iako je limun kiseo, on se u telu pretvara u bazu i alkalizuje ga, a time ćete brzo i lako izbalansirati pH svog organizma, pogotovo ako vam je ishrana bogata mesom i mlečnim proizvodima.

Detoksikuje organizam

Limunada je prirodni dijuretik, što znači da pomaže telu da izbaci tečnosti i toksine. Citrusna kiselina takođe povećava broj enzima koji stimulišu jetru.

Daje energiju

Mnogi tvrde kako ih topla voda sa limunom, posle par dana redovnog konzumiranja, bolje razbudi od kafe. Kombinacija vode i limuna pomaže u hidrataciji i oksigenaciji krvi, zbog čega se potom osećate fantastično.

Odžava kožu lepom

Usled hronične dehidracije, koža može da izgleda umorno i sivo. Vitamin C igra glavnu ulogu u održavanju zdrave kože, a antioksidansi se bore sa starenjem.

Izvor: recipesfromnature.com / zena.blic.rs