Follow us: Click Like!

January 9, 2016 at 8:00 | Recepti, Voće i povrće, Zdravlje

Čičoka je najbolja zamjena za krompir

Advertisement

Neugledna, gomoljasta biljka čičoka, pomalo je zaboravljena na našim prostorima, dok se visoko kotira na ljestvici najzdravijih namirnica svijeta. Koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir.

čičoka

Što je čičoka?

Čičoka ili jeruzalemska artičoka spada u obitelj suncokreta, zato je amerikanci od milja zovu ‘sunchoke’. Iako bi iz naziva mogli naslutiti da potječe iz Jeruzalema i ima veze s artičokama, niti jedno ni drugo nije točno. Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike odakle je stigla u Europu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaju blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao inovativna zamjena za krumpir.

Nutritivna vrijednost čičoke

Slično kao krumpir, i čičoka je izvrstan izvor kalija, a oko 100g svježe čičoke zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijem. U isto toliko čičoke nalazi se tek 57 kalorija, 1,5 grama bjelančevina, 1,2 grama vlakana. Čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline i vitamina B1 i B2.

Krompir protiv bora i podočnjaka – Pročitajte

Dobar je izvor inulina

Najznačajniji nutricionistički plus krije se u visokom udjelu inulina, neprobavljivog ugljikohidrata koji posjeduje prebiotički učinak, odnosno koji stimulira razvoj korisnih dobrih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma.U 100 g čičoke nalazi se čak 11-14 g inulina. Samo za usporedbu, utvrđeno je da Europljani dnevno unose 3-11 g inulina putem prehrane.

Neke od blagodati, ukratko

– S obzirom na glikemijski Index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare
– Odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
– Pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se krecu
– Učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
– Stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
– Izvrsna je za čišćenje organizma posebno konzumirana u svježem obliku

Ovu neobičnu biljku koja ukusom podseca na nezreli lješnjak, a izgledom na đumbir, kod nas zovu i divlji krumpir. Čičoka se najčešce priprema kao krumpir, kuhana i pečena, ali se može koristiti i sirova. Ovu namirnicu možete pronaci na vecim tržnicama i trgovačkim centrima.

Jednostavna salata od čičoke

Potrebno vam je: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od 1 naranče, maslinovo ulje;

Priprema: Ogulite jabuke i čičoke, pa ih naribajte. Prelijte sokom od naranče i žlicom maslinovog ulja. Sve dobro izmiješajte.

Izvor: recipesfromnature.com / zenstvena.com