Follow us: Click Like!

October 23, 2013 at 18:00 | Ljepota

Vitamini za bolji vid i zdravije oči

Advertisement

Mrkva za bolji vid

Vitamini A, C i E su se pokazali ključnim vitaminima za očuvanje zdravlja očiju i dobar vid. To je još jedan od razloga zbog čega je u prehrani nužno imati svježe voće i povrće, te ribu koja također sadrži komponente nužne za zdravlje očiju.

Vitamin A

Mrkve su bogate vitaminom A, vitaminom koji je ključan u prevenciji mnogih oboljenja vezanih uz oči i vid. Nužan je za prevenciju noćnog sljepila. Nedostatak vitamina A također vodi do suhoće u očima, natečenih kapaka, čestih upala rožnice i još nekih drugih očnih bolesti.  A sve to može dovesti do sljepoće. U pravilu crveno, narančasto i žuto voće i povrće sadrži beta-karoten koji tijelo pretvara u vitamin A.

Vitamin  C

Vitamin C ključan je sastojak zdrave prehrane i svih suplemenata za oči. Pomaže u sprječavanju mnogih očnih oboljenja poput katarakta. Vitamin C nalazimo među ostalim u agrumima, šipku, špinatu i šumskom voću.  Ljudsko tijelo ne može pohranjivati vitamin C pa on ne ostaje u tijelu dugo. Čimbenici poput pušenja, zagađenja i mnogi drugi utječu na apsorpciju vitamina C, a prerađivanje hrane ga uništava stoga je nužno u prehrani imati svježeg voća i povrća.

Vitamin E

Vitamin E pomaže u sprječavanju makularne degeneracije i katarakta, te čuva zdravlje očiju. Njega pronalazimo u orašastim plodovima, sjemenkama suncokreta i sl. Zdravim očima treba redoviti unos antioksidanta, stoga se potrudite imati zastupljene u prehrani namirnice bogate ovim vitaminima. Također, zbog korisnosti ribljeg ulja za oči trebali biste imati najmanje dvaput tjedno ribu za obrok.  S druge strane slatkiši i rafinirani ugljikohidrati mogu podići razinu glukoze što povećava šanse makularne degeneracije. Borovnica i već spomenuta mrkva su dokazano djelotvorne  u poboljšanju vida. Čaj od vidca pomaže kod iziritiranih očiju. Dobar izvor luteina je i špinat koji nudi zaštitu očima.

Izvor: recipesfromnature.com / covermagazin.com