Follow us: Click Like!

August 21, 2014 at 6:00 | Ljepota, Zdravlje

Upotreba taloga od kafe – korisne ideje

Advertisement

Talog od kafe

Verujemo da među vama ima puno ljubetlja crne domaće kafe.

Koliko je dnevno skuvate? Koliko taloga bacite? Da li ste se ikada zapitale da li možete da ga iskoristite? Talog od kafe je ono što većina vas sigurno smatra najobičnijim otpadom, ali kao i sve ostalo i iskorištena kafa se ponovo može iskoristiti. Evo nekoliko zaista korisnih ideja. Probajte ih javite nam kako vam se dopadaju.

Protiv insekata i glodara – Iako je miris kafe nama jedan od najlepših i ne možemo da zamislimo dan, a pogotov jutro, bez njega većini kućnih insekata i štetočina je on poprilično odbojan. Zato ako imate problem sa mravima, puževima, muvama probajte da ih oterate talogom od kafe. Pospite ga na mesta na kojima mislite da ima štetočina i uskoro ih više nećete viđati.

Ovo naravno ne deluje na neke ,,ozbiljnije” insekte kao što su bubašvabe i bubarusi. Sa njima ipak treba neka ozbiljnija hemija.

Uklanjanje mrlja sa drvenarije – Mrlje sa drvenarije ćete bez problema odstraniti uz pomoć taloga kafe i to bez ikakvih štetnih hemikalija. Jednostavno umočite gazu u talog i istrljajte drvene površine. Ostavite da kratko odstoji, pa drugom čisto mokrom gazom prebrišite.

Dekoracija doma – Uz pomoć kafe možete napraviti i ukras koji je ujedno i osveživač vazduha u domu (pod uslovom da volite miris kafe). Talog kafe jednostavno stavite na dno tegle, pa u nju zabodite sveže ubrano cveće. Ne samo da dobro izgleda, već i miriše fantastično.

Protiv neprijatnih mirisa iz frižidera – Ako nikako ne uspevate da se oslobodite neprijatnih mirisa koji dopiru iz frižidera, u malu teglu stavite talog od kafe i ostavite je u frižideru preko noći. Kafa će upiti sve mirise, a za razliku od sode bikarbone koja ovaj posao takođe sjajno obavlja ima lepšu aromu.

Piling tela – Jedan od najefektnijih pilinga za borbu protiv celulita se pravu upravo od taloga kafe.
Držite mačke dalje od saksija cveća – Ljubitelji ste mačaka, ali vas izluđuje kada čeprkaju po vašim saksijama sa cvećem ili bašti i kvare sav uloženi trud. Pospite talog od kafe u saksiju i oko biljaka u bašti. Ovo će pomoći biljkama da bolje rastu ii mace držati podalje.

Prirodno đubrivo – Od kafe možete napraviti odlično prirodno đubrivo i tako na najbolji način održavati svojuzgoj organske hrane. Pomešajte dve šolje taloga kafe sa kantom vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru dobijenom vodom zalijte cveće i povrće.

Maska za kosu – Ova maska je vrlo jednostavna. Utrljajte talog na tjeme i ostavite ga da odstoji neko vrijeme. Plavuše bi trebalo da izbjegavaju ovaj tretman, ali svima ostalima poslije njega će kosa biti sjajna i elastična.

Sredstvo protiv komaraca – Komarci nas u letnjem periodu prosto izluđuju, a kafa je sjajno sredstvo da ih otterate, koje sigurno uvek iamte u kući.

Instrukcije

Skupljajte talog kafe i stavite ga na aluminijsku foliju na tanjir. Ostavite na hladnom i suvom mestu, dok ne postane potpuno suv.
Stavite tu foliju sa suvim talogom kafe na tanjiru na ravnu površinu, kao što je sto, na otvorenom. Uverite se da životinje ili deca nemaju pristup tom području.
Palite talog (ili mlevenu kafu) dugom šibicom ili dugim upaljačem (kako se ne bi opekli), sve dok se ne uhvati i počne dimiti.
Talog će lagano goretii, a dim koji se stvara teraće komarce.

Izvor: recipesfromnature.com / mogujatosama.rs