Follow us: Click Like!

August 15, 2014 at 6:00 | Kako smršati, Ljepota, Voće i povrće, Zdravlje

Savjeti za zdrav način prehrane u procesu mršavljenja

Advertisement

Oporavite svoj organizam

Najnovije studije pokazuju kako za postizanje vitkosti i zdravlja najučinkovitije konzumiranje visoko hranjivih namirnica – namirnica iz kojih ćemo dobiti maksimalan broj hranjivih tvari neopterećenih praznim kalorijama. Najzdravije namirnice svijeta zadovoljavaju kriterije koji ih svrstavaju među najbolje namirnice za poticanje zdravog gubitka tjelesne težine. Neovisno o tome koliko kilograma želite izgubiti, uživanje u najzdravijim namirnicama djelotvoran je način da uspješno i trajno izgubite višak tjelesne mase.

Osim što ćete uživati u ukusnim i hranjivim namirnicama, uživat ćete i u poboljšanom zdravlju i povećanju energije. Ne želite samo mršavo tijelo; želite vitko tijelo nabijeno energijom, blistavu kožu, sjajne oči, jake nokte i gustu sjajnu kosu. Jedino hranjivim tvarima bogate namirnice, poput najzdravijih namirnica svijeta, dat će vam tijelo koje održava sve vaše potencijale.

Zdrave namirnice sadrže samo neophodno

Najzdravije namirnice su cjelovite, sadrže sve hranjive tvari koje je priroda stvorila kako bi osigurala zdravlje i život. Kad jedemo cjelovite namirnice, osobito ako su organski uzgojene, uživamo u zaštitnim svojstvima kojima ih je priroda opskrbila: te namirnice ne sadrže ništa što ne bi trebale sadržavati. Za vaše recepte važno je koristiti cjelovite namirnice bez aditiva, dodatka šećera, rafiniranog brašna ili zasićenih masti koje pridonose gomilanju kalorija. Budući da najzdravije namirnice donose ono što je neophodno, a izostavljaju ono što je suvišno, kao stvorene su za kontroliranje tjelesne mase.

Mnoštvo nutrijenata za održavanje optimalnog metabolizma

Kako biste izgubili višak kilograma, morate metabolizmu pružiti potrebne hranjive tvari. Ako nemate dovoljno hranjivih tvari kojima biste podržali metabolizam, nećete moći postići optimalan gubitak mase. Jedete li visoko hranjive namirnice, zadovoljit ćete potrebe za hranjivim tvarima, a ostat ćete u željenim kalorijskim granicama, zato što su gore spomenute namirnice iznimno hranjive uz najmanje kalorija. Te su vam namirnice najbolji prijatelj želite li aktivan i zdrav metabolizam koji će vas hranom koju konzumirate dovesti do gubitka kilograma. Postoje brojni primjeri koji govore u prilog tomu da je unos hranjivih tvari iz hranjivim tvarima bogatih namirnicama najbolji način za mršavljenje ili za održavanje zdrave tjelesne mase. Jedan od nama najdražih primjera jest razlika u njihovu sadržaju hranjivih tvari koje proizvode energiju i potiču metabolizam.

Izbjegavajte spojeve koji opterećuju metabolizam

Primjetit ćete da ste, kad jedete iznimno hranjive namirnice, toliko zadovoljni da ne žudite ni za čim drugim, točnije ne žudite za namirnicama koje su siromašne hranjivim tvarima (ukljućujući i one koji sadrže rafinirani šećer, rafinirane žitarice i masne kiseline) i koje mogu pridonijeti nastanku bolesti i preranom starenju. One vam ne pružaju hranjive tvari potrebne tijeli za optimalan rad (stoga ne dovode ni do optimalnog gubitka mase), a istodobno mogu ugroziti zdravlje:

Rafinirani šećeri mogu dovesti do smanjene funkcije imunološkog sustava,
Rafinirane žitarice mogu rezultirati povišenim šećerom u krvi,
Masne kiseline mogu izazvati srčane probleme.

Najzdraviji način prehrane vodi računa o kemijskoj individualnosti svakog pojedinca i predlaže vam da pratite jeste li možda alergični ili preosjetljivi na određene namirnice, stoga morate voditi računa kako ćete smisliti prehranu a da činite ono najbolje za svoje zdravlje i pritom gubite na masi.

Izvor: recipesfromnature.com / kakosmrsaviti.net