Follow us: Click Like!

April 13, 2014 at 8:00 | Biljke, Zdravlje

Biljni lijekovi u trudnoći

Advertisement

Biljke u trudnoćiKoje biljne lijekove smiju koristiti trudnice

Trudnoća je prirodno stanje za ženski organizam, ali također može biti i izazov.

Tijekom trudnoće majka i dijete su povezani ne samo fizički, nego emocionalno i duhovno.

Da trudnoća prođe što bolje, trebate se dobro pripremiti.

„Obično dok saznate da ste trudni, prođe već nekoliko tjedana, koji su dragocjeni za razvoj djeteta.

Zbog toga, ako planirate dijete, nemojte čekati, nego počnite se brinuti o zdravlju sada“, – savjetuju stručnjaci.

„Žena bi se trebala brinuti o svome zdravlju svaki dan svoga života – pravilno se hraniti, vježbati, odmarati se, biti okružena ljubavlju i zaštitom“.

Ljekovite biljke u trudnoći

Iako korištenje ljekovitih biljaka u trudnoći nije neophodno, postoje neke biljke, koje žene koriste već tisućama godina kao pomoć u trudnoći.

Među tim biljkama su list maline, kopriva, alfa alfa i maslačak. Od ovih biljaka možete napraviti čaj ili tinkturu, a najbolje ih je upotrijebiti u sirovom obliku (na primjer, kao jedan od sastojaka zelenog kašastog soka).

List maline

List maline zbog svojih ljekovitih svojstava već se odavno koristi u Europi i Sjevernoj Americi. Malina je najbolja biljka za održavanje zdrave trudnoće. Ova biljka hrani i njeguje žensko tijelo i poboljšava rad reproduktivnih organa.

List maline bogat je kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom, kalijem, vitaminima B,C i E. List maline također sadrži alkaloid fragarin – sastojak, koji doprinosi svojstvima maline kao tonika za trudnoću. Fragarin povećava plodnost kod žena i muškaraca, jača maternicu, olakšava jutarnju mučninu i stimulira proces stvaranja mlijeka.

Čaj od lišća maline: prelijte 1-2 jušne žlice lišća maline sa vrelom vodom. Ostavite 20 minuta, procijedite. Možete kombinirati lišće maline sa drugim ljekovitim biljem, na primjer, koprivom, crvenom djetelinom, alfa alfa i metvicom.

Napomena

Čaj od lišća maline se ne preporučuje, ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od 3 sata.

Kopriva

Kopriva je bogata željezom, kalcijem, proteinima i drugim važnim nutrijentima. Kopriva je idealan tonik za trudnoću, koji štiti i jača bubrege, povećava plodnost žena i muškaraca, štiti majku i fetus, smanjuje grčeve u nogama i porođajne bolove, sprečava krvarenje nakon poroda, ublažava hemoroide, poboljšava kvalitetu i količinu majčinog mlijeka.

Čaj od koprive

Na jednu čašu vode se stavi jedna vrhom puna čajna žlica koprive (lišća i stabljike). Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite na 5 minuta. Procijedite i popijte malim gutljajima.

Napomena

Koprivu trebate brati prije, nego što procvate. U trudnoći izbjegavajte piti koncentrirani sok koprive.

Izvor: recipesfromnature.com / alternativa-za-vas.com