Follow us: Click Like!

December 6, 2014 at 6:38 | Zdravlje

Trik za uništavanje pesticida sa voća i povrća

Advertisement

Umjetna đubriva i pesticidi se u sve većoj mjeri primjenjuju u proizvodnji hrane, pa samim tim se i iz dana u dan povećava unos raznih toksičnih i kancerogenih materija u ljudske organizme.

Proizvodnja hrane i rješavanje svih problema s kojim se susreće voće i povrće pri svom razvoju, odavno su olakšani raznim hemijskim proizvodima, pa nam je zbog toga svega postalo jasno da najljepši primjerci jabuke ili bilo kojeg drugog voća ili povrća, vjerovatno nisu dobar izbor.

Jabukovo sirce

Kako svijest ljudi raste o pesticidima tretiranom voću i povrću, tako se i sve češće postavlja pitanje, kako pravilno očistiti i pripremiti hranu tretiranu na ovaj način, te kako se na najbolji način spasiti od negativnih uticaja?

Možda i najjednostavniji način je pranje i potapanje u rastvoru vode i sirćeta (ocata). U veliku posudu vode dodati pola šoljice sirćeta, te voće i povrće ostaviti potopljeno 15-ak minuta. Nakon toga ga dobro isprati i pripremiti za jelo.

Zanimljivo ali ovaj jednostavni trik bi trebao neutralizirati čak i do 98 posto pesticida i bakterija koje se nalaze na svježim proizvodima.

Izvor: recipesfromnature.com / body.ba