Follow us: Click Like!

April 26, 2015 at 12:04 | Voće i povrće, Zdravlje

Ulje borovice smiruje PMS i ubija celulit

Advertisement

U aromaterapiji koristi se eterično ulje borovice, a može se dobiti iz grančica te iz ploda zgnječenih ili osušenih bobica. Ovisno iz kojeg dijela se dobiva ulje i koji mu je sastav, različito i djeluje.

Borovnice

U aromaterapiji koristi se eterično ulje borovice, a može se dobiti iz grančica te iz ploda zgnječenih ili osušenih bobica. Ovisno iz kojeg dijela se dobiva ulje i koji mu je sastav, različito i djeluje

Bobičasto voće prekrasan je dar prirode. Najčešće ga konzumiramo svježe što podržavaju i pobornici sirove hrane. Ovo voće bogato je sastojcima koji njeguju i podržavaju naše zdravlje. Sad je njihova sezona, stoga navalite. U aromaterapiji koristi se eterično ulje borovice, a može se dobiti iz grančica te iz ploda zgnječenih ili osušenih bobica. Ovisno iz kojeg dijela se dobiva ulje i koji mu je sastav, različito i djeluje.

Borovica je crnogoričan grm koji naraste i do 4-5metara. Ima oštre zeleno-plave iglice i daje plave bobice. Raste u cijelom svijetu, stoga ne čudi da su je koristile sve stare civilizacije: američki domorici su palili njihove grane da pročiste prostor i otjeraju zle duhove, Grci i Rimljani koristili su je kao lijek kod ugriza otrovnih životinja, Egipćani su ulje nanosili na svoje umrle… Mnoge kulture i danas koriste dobrobiti borovica svakodnevno.

Ulje dobiveno iz bobica (Juniperus communis) bezbojno je, osvježavajućeg mirisa, pomalo podsjeća na papar. Korisiti se kod: boli (reume, mišićne napetosti, išijasa), za njegu rana (antispetik, obnavlja kožu, akne, masna koža, hemeroidi, celulit), ženskih tegoba (gubitak i bolne menstruacije, PMS), nemira i stresa (jača živčani sustav, sedativ). Kombira se lijepo s bergamotom, slatkom narančom, grejpom, petitgrain, ružmarinom, ružom geranij, ruža drvo, sandalom, cedarom himalajski, čempresom….

Kod emocionalnih tegoba

U stresnim trenucima u aroma lampicu dodajte 6 kapi borovice i 5 kamilice rimske. Vrlo snažna mješavina koja će vas smiriti. Možete korisiti i za vrijeme meditacije ili vježbanja mudri (joge za ruke). U hitnim situacijama 1-2 kapi staviti na maranicu i udisati.

Za pročišćavanje prostora u 30ml vode, dodajte 5ml alkohola + 20 kapi lavande prave, 10 kapi borovice, 10 kapi limuna. Dobro protresite i osvježite prostor.

Mučite li se s nekom situacijom u životu, na mentalno-emotivnoj razini, borovica će pomoći otpustiti/otplaviti nakupljene emocije, pročistiti kaos u glavi, te konačno omogućiti uvid u nove spoznaje. Redovita medicija i opuštanje uz disanje pomaže, a ako situacija potraje duže zatražite druge, alternativne načine (bioterapija karmičkom dijagnostikom, shiatsu tretman, soulwork…).

Kako ublažava ženske tegobe?

Naše tegobe vrlo su često povezane s emocijama. Dozvolite si ih osjetiti, dati im prostora, isplakati se, vrištati, shvatiti da smo trenutno gdje jesmo i da uvijek imamo odabir.
Kod PMS-a – u 30ml biljnog ulja badema dodajte 10 kapi borovica, 10 kapi geranija, 2 kapi vetivera, protresti i namazati na trbuh, 2-3 puta dnevno. Kombinirajte s opuštanjem uz ugodnu glazbu, vježbama disanja, odmorom ako treba.

Njega masne kose

Nakon šamponiranja kose, te dobrog ispiranja, nanesite na kosu tonik od: 300ml vode, 3 čajne žlice jabučnog octa, 10 kapi lavande, 5 kapi borovica. Nije potrebno ispirati.

Protiv celulita

U 50ml biljnog ulja lješnjaka dodati 15 kapi cedra, 10 kapi čempresa, 15 ružmarina, 5 ljekovite kadulje, 10 borovica, mješavinu nanositi na zahvaćena područja. Uvedete li u tretmane, osim toga i kupku, rezultat će biti bolji i brži. Za kupku potrebno je ubaciti sol u vodu da se otopi, i tek na kraju dodati mješavinu sojinog vrhnja s ukupno 40 kapi borovica, limun, kadulje ljekovite i cedra, uronite i opusitite se. Za dugoročni rezultat potrebno je prilagoditi i prehranu, ubaciti u raspored redovitu tjelovježbu.

Bobičasto voće utječe na nebrojene načine na naše zdravlje, korisite ga mnogo i često. Tradicionalno se koristi u jelima s divljači, paštetama, umacima, marmeladama,…

Napomena: prilikom kupovine, ulje borovice nabavite u specializiranim dućanima jer se ovo ulje može se naći vrlo niske kvalitete i/ili patvoreno. Ne smije se korisititi kod tegoba s bubrezima i gušterače, kao ni u trudnoći.

Izvor: recipesfromnature.com / femina.hr