Follow us: Click Like!

July 21, 2014 at 8:25 | Voće i povrće, Zdravlje

Trudnice navalite na nar, evo i zašto

Advertisement

NarNar je zaista zdravo voće. Njega možemo pronaći u različitim oblicima: sok, ekstrakt, prašak, tablete i slično. Nar i sok od nara je zdrav način da dobijete potrebne vitamine, posebno kada ste u drugom stanju, ali neke od ovih oblika treba izbjegavati.

Prednosti

Nar je dobar izvor vlakana, koji može održavati vaše srce zdravim, spriječiti hemoroide i zatvor tokom trudnoće. Univerzitet u Merilandu Medical Center navodi da jedan nar može osigurati oko 40 posto vaše preporučene dnevne doze vitamina C, koji je potreban kako bi pomogli razviti kosti i zube vaše bebe. Nar također ima antioksidativna svojstva i može čak i smanjiti krvni pritisak.

Sigurnost

Nar je siguran za jesti tokom trudnoće, međutim za ekstrakt nara nismo sigurni, pa bi bilo bolje da ga izbjegavate. Nar je korišten kao biljni lijek za gripu, bolesti desni i gubitak težine..Korištenje nara u medicinske svrhe nije opsežno istraženo, pa izbjegavajte da ga koristite na bilo koji način osim prehrane.

Razmatranja

Prilikom odabira soka od nara, tražiti sortu koja je 100-postotni voćni sok bez šećera. Ostale vrste soka mogu vam dati nepotrebne kalorije. Ako vam se ne sviđa okus soka nara, pokušajte ga pomiješati s drugim voćnim sokom, kao što je sok od grožđa.

Preporuke

Preporučuje se da jedete najmanje dvije šoljice voća dnevno tokom trudnoće. Jedan srednji do veliki nar je jednaka otprilike jednoj šoljici voća. Držite nar spremnim za jesti u svako doba kada vam se nešto gricka. Također možete pokušati jesti nar sa proteinima, poput običnog jogurta, za dodatnu energiju.

Izvor: recipesfromnature.com / ljepota.ba