Follow us: Click Like!

January 6, 2015 at 11:21 | Voće i povrće

Namirnica koju zaobilazite u širokom luku, a nema za što nije dobra

Advertisement

Možda i nije najprivlačnija izgledom, a ni mirisom, ali ovo zeleno povrće štiti, regulira, pomlađuje, detoksicira i pomaže kod mršavljenja. Razloga za uvrstiti je na vlastiti meni je zaista puno, a mi ćemo vas u to pokušati uvjeriti s njih samo sedam!

0461007.48

Smanjuje kolesterol

Poput mnogih cjelovitih namirnica, brokula je prepuna topivih vlakana koja privlače kolesterol iz tijela te je bogata luteinom, B-vitaminima i folnom kiselinom.

Štiti od raka

Brokula sadrži čak tri aktivna sastojka koji blokiraju razvoj stanica raka i sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate. Ponosna je ‘vlasnica’: glukorafanina, indol-3-karbinola i 3,3′-dindolilmetana (DIM).

Smanjuje alergijske reakcije i upale

Istraživanja su pokazala utjecaj folne kiseline i flavonoida kaempferola na alergente, točnije, djeluju anti-upalno.

Snažan antioksidans

Brokula se ističe kao najveći koncentrirani izvor vitamina C, flavonoida koji je odličan antioksidans. Također sadrži karotenoid lutein, zeaxanthin i beta-karoten i druge moćne antioksidanse.

Štiti kosti

Ovo povrće sadrži visoke razine kalcija i vitamina K, a oba su važna za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.

Štiti srce

Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprječavaju bolesti srca i moždani udar.

Pomaže u mršavljneju

Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana, vode i ugljikohidrata potiče probavu, spriječava zatvor, održava nisku razinu šećera u krvi i stvara osjećaj sitosti.

Izvor: recipesfromnature.com / magazin.net.hr