Follow us: Click Like!

January 26, 2014 at 20:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Mrkva za bolju koncentraciju

Advertisement

MrkvaMrkva je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i ljekovitih sastojaka i ima antibiotičko djelovanje.

Mrkva je dvogodišnja zeljasta biljka, a za prehranu se koristi njezin korijen. Mrkva se u prehrani koristi: sirova (kao salata, cijela, sjeckana na kolutiće ili rendana …), kuhana ili barena (juhe, čorbe, jela bez mesa ili jela s mesom), kao začin ili kao prilog drugim jelima.

Koristi se i zimi pošto se lako čuva u hladnjaku ili zamrzivaču.

Sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, te se koristi za dijetalnu prehranu, ali i za prehranu djece. Preporuka je da se prije upotrebe dobro opere i oljušti površinski sloj.

Sadrži veliku količinu vlaknastih tvari i stvara osjećaj sitosti. Zbog robusne stanične strukture ovog povrća, možemo iskoristiti samo deset posto beta karotena.

Pod djelovanjem topline i malo masti, stanična struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje iskoristiti hranjive tvari. Mrkva sadrži vitamin A topiv u mastima, zato bi trebala da se priprema s malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.

Sok od mrkve je vrlo zdrav bilo da se koristi sam ili pomiješan s drugim sokom. Sok od mrkve se koristi i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.

Ispitivanjima je utvrđeno da mrkva ima ulogu čistača organizma od štetnih tvari nastalih lošom prehranom i dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja.

U Norveškoj se preporuča djeci u vidu “Oslo doručka”, jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspjeh u školi.

Izvor: recipesfromnature.com / zenstvena.com