Follow us: Click Like!

March 8, 2015 at 9:57 | Ljepota, Zdravlje

Prirodni lijekovi za liječenje upale sinusa

Advertisement

Šmrcanje, tlak u sinusnim šupljinama i glavobolja uvijek idu u paketu kod bolnih sinusa. Iako nije uvijek moguće spriječiti nastanak akutnog sinuzitisa, kao što je nemoguće izbjeći svaku prehladu ili bakterijsku infekciju, tegobe se mogu ublažiti ako se pridržavate ovih savjeta.

Upala sinusa

Ovlaživači zraka mogu donijeti olakšanje, posebno ako je zrak u sobi suh, što se obično događa u stanovima s centralnim grijanjem.

Inhaliranje parom je najbolji lijek za upalu sinusa. Možete se nagnuti nad posudu u koju ste usuli vruću vodu i prekriti glavu ručnikom. Možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, ili malo naribanog hrena.
Đumbir je poznato sredstvo za ublažavanje i sprječavanje glavobolja. On je, osim toga, protuupalni lijek koji olakšava bol. Možete ga upotrebljavati u obliku tinkture ili kapsula.

Koloidno srebro se može upotrebljavati za ovlaživanje sinusnih šupljina. Može se uzimati oralno kako bi se organizam iznutra borio protiv infekcija.

Ekstrakt sjemenki grejpa dobar je dodatak liječenju sinusne infekcije. Ne koristite kapi ekstrakta na prazan želudac, pogotovo ne na prazan želudac.

Jabučni ocat. Tijekom dana pijte jabučni ocat promešano u velikoj čaši vode. Ono razrjeđuje sluz.

Tinktura kajenskog papra pomaže u pročišćavanju sinusa. Uz to, ovaj je prirodni preparat odličan za liječenje svih simptoma prehlade.

Ispiranje sinusa pomaže održavanju zdravlja nazalnih prolaza štiteći ih od zagađenja, peludi, prašine i drugih iritirajućih tvari iz zraka. Sve što vam treba je sol, po mogućnosti morska.

Oblozi od hrena olakšavaju tegobe: u flašu od pola litra staviti naribani hren, do vrha napuniti vinskim octom, zatvoriti i na toplom držati 10 dana uz češće mućkanje. Navečer tekućinu sipati na čistu tkaninu i držati na čelu i potiljku tijekom noći. Terapija traje pet dana. Također, tekućina možete koristiti i za naparavanje, što češće tijekom dana udišite miris iz otvorene boce.

ŠTO BI TREBALO IZBJEGAVATI?

Klonite se dima cigareta i zadimljenih prostorija.
Izbjegavajte sve stvari koje mogu iritirati izazivaju curenje nosa, peckanje očiju ili nadražajni kašalj.
Izbjegavajte uzimanje alkoholnih pića.
Klor u bazenima može iritirati sluznicu nosa i sinusa te se kupanje u bazenu ne preporučuje osobama sklonim sinuzitisu.

Slatki korijen tj. sladić pomaže pri ublažavanju upale i stimulira imunološki sustav kako bi se borio protiv virusne infekcije.

Eukaliptus ima antiseptička svojstva i može pomoći smanjivanju nateknutog tkiva u sinusnim prolazima.

Hrana bogata antioksidansima pomaže u izgradnji imunološkog sustava i spriječavanju infekcije. Tu spadaju borovnice, trešnje, artičoke, brusnice i nar.

Ehinacea nudi zavidne rezultate u ublažavanju prehlade i simptoma sinuzitisa. Možete je upotrebljavati u obliku tinkture ili kapsula. Na početku bolesti povećajte količinu, pa je nakon tri do četiri dana smanjiti. Ne koristite je ako ste alergični na ambroziju.

Vitamin C i cink mogu skratiti trajanje tegoba. Sinusna infekcija često nastupa kao rezultat dugotrajne prehlade. Uzimajte kapsule ili pastile tijekom sezone prehlade, pogotovo kod početnih simptoma.

Vježbanje je odlično za liječenje upale sinusa. To je zbog toga što se prilikom vježbanja oslobađa adrenalin, koji steže krvne sudove, smanjujući otečenost u sinusima.

Dodatak kalija pomaže u izbacivanju sluzi, a pepermint pomaže u smirivanju sluznice. Od njega možete piti čaj ili ga natopiti vrućom vodom pa udisati paru. Ovaj postupak olakšavanja disanje.

Izvor: recipesfromnature.com / zenstvena.com