Follow us: Click Like!

October 7, 2013 at 9:22 | Ljepota

Pet namirnica zbog kojih vam koža neće reći hvala

Advertisement

Akne

Koža je vječno bojište, od akni i alergija, do mitesera i bora. U bilo kojoj dobi, koža je ogledalo našeg tijela i imunološkog sustava, a prehrana igra ključnu ulogu u održavanju njenog zdravlja. Hidratacija čuva vašu kožu, hrani je i štiti od vanjskih uticaja kao što su niske ili visoke temperature, sunce, vjetar… Nekad je genetika vaš prijatelj, nekad nije, ali kako na genetiku ne možemo nešto uticati, a na prehranu možemo, donosimo  popis namirnica koje nisu dobre za kožu.

Sol

Jedan je od najvećih neprijatelja vaše kože. Previše soli dovodi do zadržavanja vode, što prouzrokuje podočnjake, celulit i prerano starenje kože. Pokušajte, dakle, sol konzumirati u umjerenim količinama.

Mliječni proizvodi

Znanstvenici tvrde da visok unos mlijeka može potaknuti stvaranje akni. Istraživanje provedeno 2012. u Italiji pokazalo je vezu između obranog mlijeka i akni. Čini se da se visoka razina hormona ne može apsorbirati u tijelu, tako da ona stimulira lučenje sebuma (masna tekućina koju proizvode lojne žlijezde) i uzrokuje prištiće.

Šećer

To je najveći neprijatelj kože, kao i svi proizvodi koji ga sadrže. Šećer razara kolagen i uzrokuje starenje kože. Osobe koje imaju problema s kožom trebaju ga svakako izbjegavati. Da, probajte to reći i objasniti svojoj dragoj… Sretno.

Hrana s visokim glihemijskim indeksom

Kruh, tjestenina, kolači, peciva – sve ove namirnice treba izbjegavati ako imate problema s aknama. Ili barem smanjiti – zaobiđite pekare!

Alkohol

Alkohol je prirodni diuretik – što ga više konzumirate, vaše će tijelo biti više dehidrirano. I koža će biti ta koja će najviše patiti. Ljudi koji puno piju izgledaju puno starije nego što zapravo jesu.

Izvor: recipesfromnature.com / punkufer.dnevnik.hr