Follow us: Click Like!

September 14, 2014 at 6:00 | Ljepota, Zdravlje

Ljekovita svojstva morske vode

Advertisement

Morska so i zdravlje

Još od najstarijih vremena, ljudi su znali da more pozitivno utječe na zdravlje. Grčki znanstvenik Hipokrat, čiju zakletvu liječnici još i danas daju pri prihvaćanju svojeg zvanja, mnoge je svoje pacijente liječio kupkom u vodi bogatoj mineralima. Moderna nauka potvrdila je njegova saznanja, a mi donosimo četiri zdravstvena razloga zašto biste odmah morali poći na plažu i baciti se u more.

Osnažuje imunološki sistem

Morska voda prepuna je vitamina, soli, aminokiselina te mikroorganizama koji djeluju poput prirodnog antibiotika, te pomažu vašem tijelu u borbi protiv štetnih bakterija. Udisanjem morskog zraka u vaše ćete tijelo unijeti negativno nabijene ione, koji su isto važni za obranu organizma. Isto tako, plivanjem ćete raširiti pore na koži, što će ubrzati izbacivanje toksina.

Pojačava cirkulaciju

Plivanje uveliko doprinosi kvaliteti rada vaskularnog sistema, a toplija morska voda može kvalitetno nadomjestiti minerale izgubljene stresom, lošom prehranom i vanjskim zagađenjem.

Uravnotežava organizam

Tokom plivanja u moru, vaš organizam pokreće sistem samoiscjeljivanja, smanjujući simptome bolesti poput astme, artitisa, bronhitisa i upala. Voda bogata magnezijem opušta mišiće i djeluje pozitivno na kvalitetu sna, što doprinosi mentalnoj stabilnosti i dobrom raspoloženju.

Liječi kožu

Već spomenuti magnezij u morskoj vodi pomaže hidrataciji i vanjskom izgledu vaše kože. Isto tako je učinkovit u smanjivanju crvenila i hrapavih mjesta, pa je ljudima koji pate od dermatoloških problema savjetodavno da što duže vrijeme provedu u moru.

Izvor: recipesfromnature.com / mojezdravlje.ba