Follow us: Click Like!

April 21, 2015 at 22:13 | Ljepota, Voće i povrće, Zdravlje

5 najvažnijih vitamina i minerala potrebnih ženi

Advertisement

Svi vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, ali sljedećih top pet predstavljaju one najvažnije ženama za očuvanje njihovog zdravlja, vitalnosti i ljepote.

Vitamini i minerali

Vitamin mladosti – vitamin E

Ovaj snažni antioksidans slavan je po svom izuzetno pozitivnom učinku na zdravlje i izgled kože. Učinkovitim antioksidativnim djelovanjem štiti kožu i organizam u potpunosti od štetnog uticaja oksidativnog stresa, čime sprječava prijevremeno starenje i razvoj bolesti. Za žene je važan i zato što pozitivno djeluje na menstrualne tegobe, kao i na snižavanje holesterola, zaštitu srca, jačanje imuniteta te zdravlje reproduktivnog sistema.

Vitamin sunca – vitamin D

Najveće količine ovog za život neophodnog vitamina, dobijamo sintezom u našoj koži pod uticajem sunčevih zraka. U prošlosti, dok je čovjek većinu vremena boravio na otvorenom, naše tijelo ga je dobijalo u izobilju. Medjutim danas, u vrijeme kada većinu godine provedemo u zatvorenom prostoru, a pogotovo zimi kada sunca i prirodno ima manje, vitamin D postaje jedan od najdeficitarnijih vitamina među ljudskom populacijom.

Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcijuma i time direktno djeluje na povećanje gustoće kostiju i prevenciju osteoporoze, pogotovo izraženu među ženama. Ujedno je važan i za jačanje imuniteta, očuvanje mišića i protiv upala.

Vitamini energije – vitamini B kompleksa

Vitamine B kompleksa čini 8 vitamina koji sudjeluju u preko 300 enzimskih reakcija u našem tijelu. Većina B vitamina utiče na povećanje energije i dobro raspoloženje, kao i dobar san i zdrav apetit, a neki su i posebno važni, pogotovo tokom trudnoće, poput vitamina B9 (folna kiselina).

Žene vole vitamine B kompleksa jer i direktno uzieču na rast i čvrstoću kose i noktiju te na zdravlje i ljepotu kože (pogotovo biotin poznat i kao vitamin kože).

Mineral snage – željezo

Jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, posebno je ključan u reproduktivnoj fazi života žene, ali i nakon nje. Njegova ključna uloga jeste izgradnja crvenih krvnih zrnaca koja snabdijevaju vitalne organe i tkiva kiseonikom, a prvi pokazatelj manjak željeza jest konstantan umor i manjak energije.

Zato manjak željeza koji kod žena najčešće nastaje zbog neadekvatne ishrane, bezmesne (vegetarijanske) ishrane ili obilnih menstrualnih krvarenja, često dovodi do anemije, pa se obavezno preporučuje nadoknada željeza putem dodataka ishrani.

Mineral lijepe kože – cink

Cink je veoma važan mineral u ženskom organizmu jer pozitivno djeluje na rast kose te izgled kože i noktiju. Mnogi problemi kože poput akni, dermatitisa i sl., kao i krhki nokti sa bijelim mrljama, posljedica su manjka cinka u organizmu.

No osim djelovanja na ljepotu, cink je veoma važan i za imunitet, pravilan rad reproduktivnih organa, a pomaže i kod (pred)menstrulanih tegoba.

Izvor: recipesfromnature.com / zenasamja.me