Follow us: Click Like!

May 27, 2014 at 18:00 | Ljepota, Voće i povrće, Zdravlje

10 razloga zašto smanjiti unos šećera

Advertisement

Zašto smanjiti unos šećeraStručnjaci tvrde kako šećer ima iznimno loš učinak na naš organizam, a nismo ni svjesni u kojoj količini ga konzumiramo.

Pročitajte koja sve negativna djelovanja ima šećer na naše tijelo.

Rafinirani šećer vezan je za pojavu niza bolesti, kao što su nesanica, vrtoglavica, alergije, manična depresija, kardiovaskularne bolesti, hipoglikemija, gubitak kose, iritacija kože, kvarenje zubi, gojaznost, dijebetes tipa 2, karcinom debelog crijeva i gušterače.

Šećer može negativno utjecati na promjene raspoloženja, promjene osobnosti, pojavu razdražljivosti, astmu, artritis, bolesti srca, povišeni kolesterol i endokrine probleme.

Šećer izaziva ovisnost. Šećer otpušta tvari nalik opijatu koja aktivira dio mozga zadužen za osjećaj nagrađivanja i uživanja.

Jedna limenka gaziranog soka prosječno sadrži 40 grama šećera, a najveći izvori rafiniranog šećera nisu slatkiši već gazirani sokovi.

Konzumacija šećera raste prosječno za jedan posto godišnje, što je veća brzina nego povećanje svjetske populacije ljudi. Proizvodnja šećera raste brže od njegove potrošnje, što ga čini sve jeftinijim proizvodom. U posljednjem desetljeću potrošnja šećera povećala se za 23 posto.

Konzumacija rafiniranog šećera organizmu oduzima vitamin B. Manjak vitamina B uzrokuje simptome kao što su jako lupanje srca, kroničan umor, paranoja, anksioznost, nesanica, problem s koncentracijom, problemi s probavom, osipi i ponovna želja za slatkim.

Brojna hrana u sastavu ima skriven šećer. Kečap, hot-dog, hamburger, peciva za hamburgere, maslac od kikirikija, prženi krumpirići, umaci za tjesteninu, majoneza, razni umaci za salate i brojna obrađena hrana sadrži šećer, čak i ako ukus te hrane nije sladak. Hrana sa niskim udjelom masnoća često sadrži šećer radi boljeg ukusa.

Rafinirani šećer nema hranljivih vrijednosti, ali zato ima mnogo kalorija. Ne sadrži ni vitamine, minerale, enzime, masti i vlakna, jer se sve to izgubi tokom procesa obrade. Šećer troši i kalij i magnezij, koji su ključni za zdravlje srca.

Uprkos dodatnim kalorijama, istraživanja pokazuju da životinje žive duže konzumacijom obične vode nego konzumacijom vode i šećera.

Kako rafinirani šećer utječe na tijelo? Šećer stvara kiselu sredinu u sustavu za probavu, otapa vitamine i minerale u tijelu, posebno kalcij neophodan za kosti i zube. Šećer slabi imunološki sustav i uzrokuje pretjeranu proizvodnju enzima za probavu, što vrlo loše utječe na gušteraču.

Šećer slabi i funkciju jetre, što može dovesti do povećanog krvnog tlaka, problema s kožom i pojave akni. Rafinirani šećer otežava i protok krvi, ubrzava starenje, donosi dentalne probleme, jača bore i ističe suhu kožu.

Međutim, iznenadno i naglo uklanjanje rafiniranog šećera iz prehrane može dovesti do simptoma kao što su umor, depresija, glavobolje i bolovi u udovima, pa je najbolje izbaciti ga iz prehrane postepeno.

Izvor: recipesfromnature.com / zdravaisretna.hr