Follow us: Click Like!

March 12, 2014 at 19:00 | Biljke, Recepti, Zdravlje

Za što su dobri čajevi od žitarica?

Advertisement

Čaj od žitaricaOvi napici veoma su djelotvorni u liječenju prehlade, gripa, proljeva, zatvora kao i živčane napetosti. Njihova prednost ogleda se u tome što se lako pripremaju, blagi su, neškodljivi i dosta jeftini.

Čaj je najefikasniji ukoliko se pripremi od svježe prženih zrna, ali žitarice možete ispržiti u većoj količini i čuvati ih u hermetički zatvorenoj posudi. Pržene žitarice mogu da se čuvaju oko mjesec dana, a poslije toga gube aromu.

Iako se žitarice mogu pržiti u tavi s debelim dnom, najbolje rezultate postići ćete koristeći tavu od livenog željeza koja ravnomjerno raspoređuje toplotu.

Eksperimentirajte s različitim količinama dok ne postignete željenu snagu čaja. Možete povećavati ili smanjivati količinu žitarica ili vode za jači ili slabiji čaj. Staro je pravilo: mjera od 1 šalice žitarica na litru vode. Ovi čajevi su dobri i kada su hladni, pa se mogu držati u frižideru i do tjedan dana ako su dobro zatvoreni. Piju se umjesto obične vode tokom dana da bi se potakao priliv energije.

Veoma je važno odabrati čiste, ekološki uzgojene žitarice. Drugo važno pravilo jeste prženje. Bljutav je čaj od slabo prženih žitarica, dok prepržene daju gorak ukus sličan kavi.

Čaj od pirinča

U prošlosti se smatralo da ovaj omiljeni azijski napitak podmlađuje dušu i tijelo. Poznat kao “putnički čaj”, konzumira se na cijelom kontinentu i pije se po toplom vremenu da bi regulirao temperaturu tijela. Zahvaljujući sadržaju minerala u pirinču, dobar je za jačanje korijena kose, zuba, noktiju i kostiju. Dugovječnost Azijata često se pripisuje ishrani bogatoj pirinčem.

Ovaj čaj ublažava živčanu napetost, zaustavlja proljev, a koristi se i protiv glavobolje kao i u slučaju menstrualnih tegoba. Dobro je sredstvo za čišćenje crijeva, snižava krvni pritisak, pa se preporučuje osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja. Recept: Oprati pirinač u hladnoj vodi, ocijediti ga i prosušiti na papirnoj salveti. Zagrijati tiganj (po mogućnosti od livenog željeza zbog ujednačene temperature) i pržiti pirinač, neprestano ga miješajući dok ne dobije zlatnožutu boju. Staviti pirinač u lonac i dodati prokuhanu vodu. Kuhati ga pokrivenog na laganoj vatri dvadesetak minuta. Skinuti s vatre i ostaviti da odstoji 3 minuta. Iako neki ljudi cijede čaj kroz cjediljku ili gazu i bacaju pirinač prije serviranja, u Japanu se zrna pojedu. Tradicionalni putnički čaj začiniti prije serviranja prstohvatom soli i sa nekoliko kapi tamarija, visokokvalitetnog sojinog sosa. To je dobro za liječenje proljeva, mučnine i želudačnih problema. Neki ga piju da bi spriječili mučninu izazvanu putovanjem – po tome je ovaj čaj dobio ime. Protiv glavobolje, koja je posljedica začepljenosti nosa zbog prehlade, dodati u čaj prstohvat mljevenog čilija. Čaj od pirinča bogat je hranljivim sastojcima uključujući kompleks B vitamina i vlakna koja djeluju kao neutralizator kiseline tako da je dobar protiv gorušice – u tom slučaju nemojte koristiti čili!

Pšenični čaj

Pšenica je najrasprostranjenija žitarica na svijetu. Postoji nekoliko vrsta pšenice, a sve imaju slične hranljive vrijednosti – veoma su bogate vitaminima B kompleksa. Vjekovima su travari preporučivali preparate od pšenice i pšenične čajeve protiv artritisa, reumatske groznice, pa čak i nekih vrsta raka. Pšenični sok sadrži antibiotske supstance koje se uspješno bore protiv virusa. Prženo zrnjevlje pšenice dobro je za čišćenje cijelog tijela.

Recept: Oprati pšenicu u vodi i prosušiti je na papirnoj salveti. Prilikom prženja koristiti drvenu žlicu i neprestano miješati dok zrna ne počnu da pucketaju. Staviti ih u čajnik i preliti vrelom vodom. Kuhati na laganoj vatri 25 minuta. Skinuti sa šporeta i pokriti. Ostaviti da odstoji 5 minuta. Po želji dodati med.

Izvor: recipesfromnature.com / biljke-kao-lijek.blogspot