Follow us: Click Like!

May 13, 2014 at 8:00 | Biljke, Zdravlje

Pelin liječi stomačne tegobe

Advertisement

PelinPelin je još od davnina poznat po svojim ljekovitim moćima. Koristili su ga i Stari Egipćani i Rimljani koji su najbolje vojnike nagrađivali napitkom od pelina, vjerujući da će im tako obezbijediti dobro zdravlje, najveće ovozemaljsko bogatstvo. Pelin ima gorak ukus, ali je izuzetno ljekovit

U narodu poznat kao vermut i sansić, ovaj grm naraste do visine od 1,2 m. Ima jaku stabljiku i perasto razdijeljene sivkastozelenkaste listove i žute cvjetiće koji rastu u grozdu i izgledaju kao male kuglice. Karakteriše ga aromatični miris i izuzetno gorak ukus. Njegova ljekovita svojstva potiču od absintina i eteričnog ulja koje se sastoji od 50 različitih supstanci.

Šta liječi

Pelin je odličan prirodni lijek za čišćenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se protiv bolesti želuca, lošeg varenja, mučnine, žgaravice, nadimanja, nedostatka apetita, bolesti jetre, slezine, bubrega, bešike, žutice, groznice, vodene bolesti, glista i osipa. Izuzetna ljekovita svojstva pelina povoljno utiču na rad cjelokupnog organizma tako da posredno liječi i izvor bolesti. Reguliše disbalansirane funkcije organizma koje uzrokuju razne poremećaje kao što su smetnje u razmjeni materija, gojaznost, psihički poremećaji uzrokovani nepravilnim radom probavnih organa, jetre, žuci, slezine, ženskih polnih organa i hormona uopšte.

Za bolji apetit

U 2 dl ključale vode stavite pola kašičice suvih listića pelina, ostavite da odstoji desetak sekundi, pa procijedite. Ovako pripremljen čaj je svijetle boje, nije previše gorak i treba ga piti više puta pomalo tokom čitavog dana. Ako vam je čaj ipak previše gorak, dodajte mu nekoliko listića nane.

Tinktura za masažu

Tinktura je korisna za spoljašnju upotrebu, tačnije za masiranje bolnih mjesta. U 2 dl lozovače (45%) dodajte 10 g listova pelina, pa ostavite da stoji sedam dana.

Za želudačne tegobe

Izdrobite u avanu kašičicu pelina, pola kašičice korjena lincure, pola kašičice različka, 1 cm štapića cimeta i pola kašičice rendane kore pomorandže. Mješavinu prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite. Pijte po malo nakon svakog jela.

Ne više od tri šolje dnevno

Trudnice i osobe s oboljenjima jetre treba da izbjegavaju pelin, dok se zdravim osobama ne preporučuje da piju više od tri šolje dnevno. Štaviše, čaj od pelina ne treba piti duže od četiri nedelje u kontinuitetu jer može uzrokovati oštećenja centralnog nervnog sistema.

Izvor: recipesfromnature.com / durmitor.wordpress