Follow us: Click Like!

December 11, 2013 at 13:48 | Biljke

PELIN gorčina koju vrijedi popiti

Advertisement

PelinIako intenzitetom nešto dugačiji od onog u svježe biljke, pelin se izdvaja prvo mirisom a zatim i gorčinom po čemu ga mnogi pamte i prepoznaju.

Prvo želim reći da moj pelin raste u povrtnjaku jer on vrtu treba. Tjera mu nametnike a njegove listove redovito pridodajem oparcima miješanog bilja kojima kasnije njegujem vrt. Ali, pitam se, kako vam ukratko reći nešto o njegovim svojstima kada se o njemu raspreda od pamtivijeka. Uživam čitati o tome kako su ga sve doživljavali i kakve mu moći pridavali. Pelin je jedan od kraljeva biljnoga svijeta.

Provjereno kroz povijest, svi ističu tu nepobitnu istinu da se njegovoj gorčini treba pristupiti s oprezom ali i sa poštovanjem jer pelin je biljka koja štošta može pomutiti ukoliko ju uzimate u većim količinama i kroz dulje vrijeme. Pelinova sposobnost da pomuti razum, izazove vrtoglavicu, omamljenost ili delirij, u mnogih je povezana sa nadnaravnim moćima dok je okus gorkih pelinkovaca i sa njegovim djelovanjem povezano iskustvo i u mnogih književnika ostavilo traga. Ta gorka rakija, imala je u Francuza ritual ispijanja kao u Engleza čaj. Uvijek propisno dozirana i u točno vrijeme. Eto. Tako su slavili pelin. Pa, mislim si, zašto bi danas bilo drugačije? Što se to promijenilo, osim nas? Zašto ga ne bismo koristili? Ayurveda označava njegov okus kao gorak, njegov učinak kao hlađenje a post – probavni učinak kao ljut. Potražite zato pelin. Prah, med, tinkura, čaj…mnogo je pripravaka na bazi ove biljke. Ali, razmišljam, kako vam dati neki savjet kada on ima toliko široku primjenu i brojne ljekovite koristi. Zato ću se osvrnuti samo na onaj, možda najpoznatiji. Kada kažemo pelin – neka vam prva reakcije bude poveznica GI tract. Crijevno-želučani problemi. Tako ga za početak zapamtite. Pa znajte, pelin pripada možda najčešće opisanoj biljci i sigurno najčešće upotrijebljenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje, pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja vrlo brzo sve probavne smetnje i nadimanja.

Kada govorimo o parazitima i crijevnim nametnicima i kada sugeriramo čišćenje organizma od nametnika – pri tome uvijek pomislite i na učinak pelina. On je odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, pritiska i osjećaja boli u žličici (epigastrium), žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta. Dakle, gorka je čaša pelina ali, vjerujte mi, vrijedi ju popiti.

Pelin NE uzimati

za vrijeme trudnoće
ako postoji opasnost od moždanog udara
kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa
istodobno s uzimanjem preparata od željeza
duže od 7 dana
kod težih oboljenja bez savjeta s liječnikom

UPAMITITE: Pelin nikada ne kuhajte, već ga samo prelijte kipućom vodom i odmah procijediti.

Izvor: recipesfromnature.com / ayurveda4you.net