Follow us: Click Like!

April 18, 2014 at 16:00 | Biljke, Zdravlje

Isprobajte 5 melema za opekotine, do sada najbolji

Advertisement

Melem za opekotinePreplanula koža zaista izgleda lepo, ali treba da budete svesni činjenice da je preterano i nesmotreno izlaganje suncu opasno. Suncobran i preparati sa visokim zaštitnim faktorom mogu da vas zaštite, ali ponekad ćete i uprkos tome izgoreti. Ako pri ruci nemate odgovarajuću kremu koja će vam pomoći da ublažite tegobe poput crvenila, bolova i peckanja, napravite domaći losion koji će vas rešiti muka.

Kaša od kamilice

Poparite 50 g mlevene kamilice sa 3 dl ključalog mleka, pa to procedite. Posebno potopite 50 g lanenog semena u 2 dl mleka i ostavite da odstoji tri sata. Pomešajte obe smese i time mažite bolna mesta.

Ulje od kantariona

Tri kašike suvih cvetova kantariona prelijte sa 2 dl maslinovog ulja, ostavite da odstoji 10 dana u dobro zatvorenoj staklenoj posudi. Dobijeni ekstrakt procedite kroz gazu i njime mažite opekotine na koži.

Losion od krastavica

Narendajte jedan veći krastavac, pa iz njega iscedite sav sok. Dodajte četvrt šoljice glicerina, četvrtinu šoljice ružine vodice i sve dobro promešajte. Mažite time kožu tri puta dnevno.

Kupka od zobi

Napunite kadu, pa u nju dodajte tri šoljice zobene kaše, pola šoljice sode bikarbone, šoljicu suvih cvetova kamilice.
Ako želite, sve ove sastojke možete da umotate u gazu i da je stavite ispod slavine kade kako bi voda direktno curila na nju.

Tinktura od lavande

Pomešajte 60 ml destilovane vode, devet kapi eteričnog ulja lavande i dve kapi eteričnog ulja nane. Umočite vatu u ovu tinkturu, pa nežno prelazite po opečenoj koži.

Izvor: recipesfromnature.com / zena.blic.rs