Follow us: Click Like!

October 2, 2013 at 12:31 | Biljke, Zdravlje

Đumbir sa limunom protiv migrene

Advertisement

Đumbir i limun

Đumbir se godinama upotrebljava kao začin za mnoga jela a ima i isto toliko dugu tradiciju kao pomoćno sredstvo za liječenje mnogih bolesti. Porijeklom je iz Azije, sada se gaji širom planete a najviše ga upotrebljavaju u Indiji. Ova korjenasta biljka u sebi sadrzi proteine, eterična ulja, željezo, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, folnu kiselinu, vitamine C i B6. Đumbir je dobar antioksidans antikoagulans a njegova lJekovita svojstva dokazala su i mnoga nauČna istrazivanja. Tradicionalna medicina ga najčešće preporučuje kao prirodni lijek protiv raznih vrsta upala, prehlade, kašlja i nadimanja. Koristan je za podsticanje apetita, podstice cirkulaciju i preznojavanje a u posljednje vrijeme se koristi i kao pomoćno sredstvo za mršavljenje.

Za one koji pate od migrene evo jednog recepta za čaj od đumbira i limuna koji može ublažiti bolove za pojavu novih napada ove bolesti te je učiniti rjeđom. Osim što može ublažiti pulsirajćcu glavobolju djumbir je efikasan i u suzbijanju mučnine koja se obično javlja uz migrenu.

Priprema: Jednu malu kašiku suhog đumbira u prahu preliti sa 2,5 dl ključale vode. Ostaviti da se malo ohladi, dodati sok od 1/2 limuna i piti dok je još uvijek mlak. Čaj od đumbira i limuna piti nekoliko dana (3-4 šolje dnevno), a korisno je piti ga i u periodu kada simptomi migrene nisu izraženi da bi se sledeći napad odložio što je moguće više.

Izvor: recipesfromnature.com / priroda-leci-sve